Скандалният италиански лекар Микеле Ферари работи отново в колоезденето, въпреки че

...
Скандалният италиански лекар Микеле Ферари работи отново в колоезденето, въпреки че
Коментари Харесай

Допинглекарят на Ланс Армстронг се е върнал тайно в колоезденето

Скандалният италиански лекар Микеле Ферари работи още веднъж в колоезденето, макар че има доживотна възбрана за това, твърди датският вестник " Политикен ", който се базира на скришен отчет на антидопинговата фондация в колоезденето (CADF). Д-р Ферари се е срещал с двама от най-хубавите състезатели на тима " Астана " - Алексей Луценко и Якоб Фуглсанг, който завоюва критериума Дофин и класиката Лиеж-Бастон-Лиеж през 2019 година Според " Политикен " отчетът на CADF твърди, че датчанинът Фуглсанг, олимпийски вицешампион от Рио`16 година, е в допинг програмата на Ферари. На срещи сред двамата в Ница и Монако е участвал и Луценко. 

" Разследване на CADF демонстрира, че Микеле Ферари е участвал на обиколката на Каталуния в края на март 2019 година и е бил дружно с " Астана ", се споделя още в отчета. 

" Политикен " е удостоверил информацията с " 12 самостоятелни източници ". Норвежки медии също оповестяват за въпросния отчет и настояват, че Ферари се е срещал с колоездачи от " Астана " няколко пъти. CADF е получила информация, че лекарят и синът му Стефано още веднъж работят в колоезденето, а по-късно е наела частни детективи да наблюдават колоездачите и те са снимали срещите в Монако и Ница, твърди норвежкият вестник VG. 

Международният колоездачен съюз (UCI) разгласи, че към момента не е получавал публична информация от CADF.

" UCI научи за информациите за връзка сред Якоб Фуглсанг и Микеле Ферари. Към днешна дата не сме получили отчет от CADF, с цел да предприемем дейности против тима или обособени състезатели. CADF е самостоятелна организация, която получи право от UCI да дефинира и вкарва антидопингова тактика. Нейните следствия са безусловно самостоятелни. Ние следим случая доста от близко и ще вземем подобаващите ограничения в полза на колоезденето ", гласи известието. 

Колоездачите и отборът на " Астана " отхвърлиха коментар, като показаха, че няма публично удостоверение за подобен отчет. Състезатели, които се съветват по какъвто и да е метод с Ферари, може да бъдат дисквалифицирани за 2 година, съгласно антидопинговите правила.

Италианският доктор и треньор получи доживотна възбрана да работи в колоезденето от американската антидопингова организация (USADA), откакто бе открито, че е уредник на допинг програмата на Ланс Армстронг, включваща ЕПО, тестостерон и кръвопреливания. Италианецът отхвърляше да е давал допинг на Армстронг, даже откакто американецът си призна за нарушаванията и му бяха отнети рекордните 7 (при това поредни) трофеи от " Тур дьо Франс ".

Ферари работеше и с олимпийския първенец от 2012 и сегашен състезателен шеф на " Астана " Александър Винокуров (Каз), който бе осъден за 2 година за кръвен допинг през 2007 година През 2014 година следствие в Падуа (Ит) сподели, че скандалният доктор е осигурявал неразрешени субстанции на десетки колоездачи. През 2017 година той бе наказан за 18 месеца условно поради допингирането на италианския биатлонист Даниел Ташлер.

Директорът на CADF Оливие Банулс съобщи, че не може да разяснява активността на фондацията, само че добави: " От огромна изгода за борбата с допинга е съответните органи да разполагат с цялата налична информация, която може да е обвързвана с евентуален случай на допинг. "

Сайтът Velonews пък означи, че информациите за отчета на CADF идват единствено дни след известието, че антидопинговата фондация ще бъде закрита и UCI ще трансферира битката с допинга в интернационалната организация за тестване (ITA).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР